Designer Wim Segers krijgt carrièreprijs

Vasco-ontwerper laat zien hoe design oplossing kan zijn voor milieu, samenleving en economie

Als je weet dat de Henry van de Velde Awards de meest prestigieuze designprijzen van België zijn, dan mag de winnaar in de categorie ‘Lifetime Achievement’ terecht trots zijn. Wim Segers, oprichter van Studio Segers, ging gisterenavond met die carrièreprijs aan de haal en ziet zo zijn integrale aanpak en no-nonsensedesign bekroond. Een constante in zijn loopbaan is de samenwerking met Vasco, voor wie hij onder meer de internationaal gelauwerde aluminium radiator Beams ontwierp. Maar alles startte midden jaren tachtig, met de eerste convector die een strakke designlook kreeg aangemeten…

Design slim inzetten om een positieve impact te hebben op milieu, samenleving én economie. Daar draait het om bij de Henry van de Velde Awards die Flanders DC jaarlijks uitreikt. De ‘Lifetime Achievement Award 2022’ is dan ook een mooie erkenning voor de creatieve loopbaan van Wim Segers. Als productdesigner werkt hij al 35 jaar samen met Vasco.

Wim Segers: “We zijn samen gegroeid, dat is mooi om mee te maken. Zowel Vasco als bedrijf als wij als designbureau zijn gigantisch geëvolueerd. Maar de klik is er altijd geweest, we vinden elkaar in eenzelfde visie rond productontwikkeling. Vasco staat dan ook bekend om zijn design én kwaliteit. Daarbij zien we design niet als een oppervlakkig vormelijk sausje over een product, maar als een intrinsiek proces waarbij we naar de juiste oplossing zoeken met de nodige aandacht voor detail. Functionaliteit, duurzaamheid en comfort zijn de bouwstenen van elk ontwerp. Dat resulteert in producten met een zuivere, pure esthetiek die alle modetrends overstijgen. De designradiatoren van Vasco genieten niet voor niets internationale faam.”
Wim Segers
Wim Segers

Zoals de aluminium radiator Beams die Studio Segers voor Vasco tekende, met een architecturale opbouw, samengesteld uit verschillende profielen. Als geen ander benadrukt dit krachtig, tijdloos ontwerp eenvoud en zuiverheid. Tegelijk biedt de radiator alle comfort, dankzij de mogelijkheid tot accessoires, en scoort hij goed op het vlak van ecologie – gemaakt van gerecycleerd aluminium en op zijn beurt volledig te recycleren. Ook de vernieuwende badkamerradiator Oni valt op door zijn flinterdun en slim design: functionele uitsparingen voor het drogen van handdoeken en een minimale waterinhoud voor energiebesparing.

Wim Segers: “De productontwikkelingen verlopen altijd in nauw overleg met de afdelingen R&D en Product Management van Vasco. Een heel versterkende ervaring. Als de combinatie tussen techniek en creativiteit goed zit, kunnen er heel interessante producten ontstaan. En uiteraard heb ik het geluk gehad dat merken als Vasco geloven in de kracht en meerwaarde van doordacht design. De eerste designconvector, midden jaren tachtig, was best vernieuwend en een scharniermoment in onze samenwerking. Daarna volgden dan de radiatoren in verschillende materialen en de accessoires. Maar ook de nieuwste technieken in ventilatie, vloerverwarming en warmtepompen volgen we op. Dit zijn uiteraard meer technische producten, maar ook hier is een eigen look & feel belangrijk. Vasco heeft in de loop der jaren een krachtige en herkenbare identiteit opgebouwd, waarbij architecturale eenvoud en tijdloosheid cruciaal zijn. Ik ben blij dat ik mee mijn stempel kon drukken.”

Of de Henry van de Velde Lifetime Achievement een eindpunt is? “Zeker niet”, glimlacht Wim. “Voor ons voelt dit als een scharniermoment waarbij de balans tussen ervaring en jong enthousiasme stilaan overhelt naar een dynamisch jong team met ervaring. Ook voor Vasco wil Studio Segers nog mooie dingen maken. Zeker in de transitie naar elektrische toepassingen schuilen nog heel wat opportuniteiten. Denk aan elektrische radiatoren voor badkamers bijvoorbeeld. Dankzij zijn ervaren team én constante terugkoppeling met installateurs, weet Vasco heel goed wat er speelt in de markt. Dat is natuurlijk een fijne start om te focussen op verbeteringen, op uitbreidingen of op volledig nieuwe concepten, toekomstgericht.”

Overzicht designprijzen voor Vasco: https://vasco.eu/nl-be/design-awards


Over Studio Segers – www.studiosegers.be

Begin jaren negentig startte Wim Segers samen met zijn partner, grafisch ontwerpster Rita Westhovens, Studio Segers op. Dit 3-in-1 familiebedrijf is vandaag een volwaardige creatieve hub voor productdesign, grafische vormgeving en architectuur. Het designbureau groeide uit tot een vast team van 10 medewerkers aangevuld met stagiairs en freelancers. Momenteel verlegt Studio Segers zijn grenzen internationaal. Er lopen projecten in de VS, Tsjechië, Denemarken, Italië, Duitsland en Portugal.

Over Vasco – www.vasco.eu

Vasco Group uit Dilsen (BE) biedt een uitgebreid assortiment van innovatieve en duurzame totaaloplossingen op het gebied van verwarming, ventilatie en koeling voor een optimaal binnenklimaat. Zo levert Vasco kwalitatief hoogwaardige en internationaal bekroonde designradiatoren die zich kenmerken door de combinatie van topdesign en functionaliteit. De kwaliteitsmerken voor paneelradiatoren zijn Superia in België en Brugman in Duitsland, Frankrijk, Polen en Nederland. Naast radiatoren is Vasco ook een belangrijke speler op het vlak van ventilatie en vloerverwarming. Vasco-radiatoren worden gewaarborgd met een kwaliteitsgarantie voor een termijn van 10 jaar op waterdichtheid en lak. De productiebedrijven bevinden zich in België, Nederland en Polen. Vasco Group telt ca. 500 medewerkers en maakt deel uit van de Zwitserse Arbonia Groep.

Voor meer info

Studio Segers I Wim Segers I +32 476 24 76 00 I wim@studiosegers.be

Vasco I Sara Amijs ​ (Marketing & Communication Officer) | sara.amijs@vasco.eu

RCA I Kirsten Van de Werf I +32 492 12 77 54 I kirsten@rca.be I www.rcapress.be