Stiller, gezonder en energiezuiniger ventileren

VASCO lanceert nieuwe ventilatie-unit op basis van vraagsturing

Een goede ventilatie is onmisbaar voor een gezond binnenklimaat, zeker nu we steeds vaker luchtdicht bouwen. Dat je er ook E-punten mee kan winnen en dus centen besparen, is minder bekend. Bij de ventilatiesystemen van VASCO is er nu een nieuwkomer die gezondheid, comfort én besparing nog meer verenigt. Met de nieuwe ventilatie-unit DII met sensorsturing en LED-indicators wint de gebruiker tot liefst 26 punten in zijn E-peilrapport.

Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Ventilatie speelt daarbij vandaag een belangrijke rol. Vroeger was het simpel: ventilatie gebeurde via kieren en spleten in muren en daken. Maar sinds we luchtdicht bouwen, is er mechanische ventilatie nodig om te voorkomen dat slechte lucht leidt tot allerlei klachten als hoofdpijn, benauwdheid, prikkels in de keel en zelfs astma en allergieën.  

Stiller en slimmer ventileren

Het VASCO systeem D, ook wel balansventilatie genoemd, voert de gebruikte binnenlucht af en zuigt verse buitenlucht mechanisch aan via 2 ventilatoren. Tussen de af- en aanvoer vindt er warmterecuperatie plaats, wat het systeem extra zuinig maakt.

De nieuwe Vasco ventilatie-unit type DII biedt nog meer mogelijkheden. Zo werd een externe aansturing ontwikkeld voor domotica, evenals een vraaggestuurde regeling via optionele CO2 - of vochtsensoren.  Het ventilatiesysteem wordt dus nog zuiniger, aangezien het vanzelf de luchtkwaliteit reguleert enkel op momenten dat het nodig is. De vernieuwde draadloze bedieningen geven via LED indicatoren feedback aan de gebruiker, en zijn uitbreidbaar tot 20 sensoren om bediening per ruimte mogelijk te maken.

Naast het grotere broertje D400 werd de D275II specifiek ontwikkeld voor appartementen en compacte woningen (debiet: tot 275 m3/h). Door gebruik te maken van de lichtgewicht D275II kan het E-peil tot 26 punten zakken voor appartementen en tot 17 punten voor woningbouw.

Tot slot hebben alle VASCO ventilatie-units type D elektrostatische en antibacteriologische filters tegen pollen, stuifmeel of stof. De combinatie van het EasyFlow kanalensysteem én de unit garanderen een fluisterstille werking.