Vasco Group neemt windturbine in gebruik in Dilsen-Stokkem

Vaessen Industries rondt de kaap van 5,5 mega-watt aan groene elektriciteit op de productiesite van Vasco

Vasco Group, toonaangevende Europese producent van duurzame oplossingen voor verwarming, ventilatie en koeling, investeert 2,65 miljoen euro in een windturbine op de productiesite in Dilsen-Stokkem. De turbine produceert 3,9 miljoen kWh elektriciteit per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van 1.500 gezinnen. Groene energie uit zon en wind dekt momenteel de helft van het verbruik van de groep.

De vergunningsaanvraag voor de nieuwe windmolen werd begeleid door energiestudiebureau Encon. Het project werd opgevolgd door ingenieursbedrijf 3E, gespecialiseerd in hernieuwbare energie. De investering wordt volledig gedragen door Vaessen Industries. “Dit is een investering op lange termijn, waarmee we de klimaatverandering op een duurzame manier tegen willen gaan”, stelt group CFO André Bomans van Vaessen Industries. “Omdat we een groot deel van de opgewekte groene energie ter plekke zelf verbruiken, helpt de windturbine ook om onze productiekosten te verlagen. En dat blijft een uitdaging als we onze productie lokaal willen verankeren.”

Vasco’s windturbine van 2 MW garandeert een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 3.900.000 kWh. Dat komt overeen met het verbruik van 1.500 gezinnen. Vasco zal daarvan ongeveer 45 procent zelf gebruiken, de rest wordt geïnjecteerd in het net. “De turbine levert 24/7 energie, ook tijdens de weekends, terwijl we hier voornamelijk overdag en door de week elektriciteit verbruiken”, licht André Bomans toe.

50 procent hernieuwbare energieIn 2011 deed Vasco Group al belangrijke investeringen in hernieuwbare energie. Alle fabrieksdaken werden uitgerust met zonnepanelen: zo’n 9.000 stuks in totaal, met een capaciteit van 1,8 MW. Dat jaar werd ook de vergunningsprocedure voor een windmolen opgestart.Vandaag verbruikt Vasco 6.110.000 kWh elektriciteit per jaar. De zonnepanelen dekken 20 procent van de energiebehoefte. Geschat wordt dat de nieuwe windmolen ongeveer 26 procent zal leveren. Zon en wind samen zijn daarmee goed voor zowat de helft van de totale energiebehoefte.

Bijkomende groene investeringen geplandVaessen Industries blijft verder investeren in duurzame groene energie. Vorige maand werd ook de vergunning verkregen voor de bouw van een windturbine op de site van E-Max, een zusterbedrijf van Vasco Group dat zich toelegt op de duurzame productie van aluminium en tevens toeleverancier is van Vasco’s aluminium designradiatoren. “Daar zal het rendement van de windturbine nog groter zijn, omdat we bij E-Max volcontinu werken in drie posten én tijdens het weekend”, aldus André Bomans.

Enkele kerncijfers

  • Vasco Group produceert jaarlijks voor 5.550.000 kWh aan groene energie
  • 9.000 zonnepanelen leveren jaarlijks 1.650.000 kWh elektriciteit
  • De nieuwe windmolen is goed voor een investering van 2,65 miljoen euro en levert 3.900.000 kWh elektriciteit per jaar
  • 46 procent van alle opgewekte groene energie wordt ter plaatse verbruikt

Over Vasco Group - www.vasco-group.eu, www.vasco.eu

Vasco uit Dilsen (BE) biedt wereldwijd een uitgebreid assortiment van slimme, innovatieve en duurzame totaaloplossingen op het gebied van verwarming, ventilatie en koeling voor een optimaal binnenklimaat. Zo biedt Vasco kwalitatief hoogwaardige en internationaal bekroonde designradiatoren die zich kenmerken door de combinatie van topdesign en functionaliteit. De kwaliteitsmerken voor paneelradiatoren zijn Brugman en Superia. Vasco vloerverwarming wordt vooral in België verkocht. Sinds 2011 legt Vasco Group zich sterk toe op energiezuinige en fluisterstille ventilatiesystemen. Ventilatie is strategisch één van de belangrijkste groeipijlers voor Vasco Group.

Vasco Group richt zich zowel op de residentiële markt als op de projectmarkt. De focus ligt vooral op West-Europa met toenemende verkoopactiviteiten in Centraal-Europa en verre exportmarkten zoals Japan, VS en Nieuw-Zeeland.

Vasco Group streeft naar optimale ontzorging (a-z) richting haar doelgroepen. Uniek is dat de radiatoren van Vasco Group worden gewaarborgd met een kwaliteitsgarantie van 10 jaar op waterdichtheid en lak. De 4 productiebedrijven bevinden zich in Dilsen (België), Zedelgem (België), Tubbergen (Nederland), en Legnica (Polen). Vasco Group telt ongeveer 640 medewerkers en behoort tot de bedrijvengroep Vaessen Industries.

Voor meer info

Vasco Group I Stefan Ramos (Group Marketing Manager)

Tel. +32 89 79 04 47 I Stefan.Ramos@vasco.eu I www.vasco-group.eu

Vasco I Valerie Witters (Marketing & Communication Officer BE, NL & UK)

Tel. +32 89 79 05 16 I Valerie.Witters@vasco.eu I www.vasco-group.eu