Ventilatie steeds belangrijker bij renovatie

VASCO speelt in op nieuwe EPB-normen vanaf 2016

Vanaf 1 januari 2016 worden de EPB-normen weer strenger richting de E30-norm van BEN in 2021, ook voor renovatie*. “Dat betekent dat ventilatie nog aan belang wint, om gelijke tred te houden met de steeds performantere isolatie en luchtdichtheid”, stelt Vasco. Het bedrijf heeft daarop ingespeeld met de ontwikkeling van een totaalgamma, dat nu compleet is en wordt gepresenteerd in een nieuwe brochure.

Door de hoge grondprijzen in het stilaan volgebouwde Vlaanderen blijft de renovatiemarkt groeien. En dat zal ze blijven doen. Het is dan ook essentieel om voor elke situatie de juiste ventilatieoplossing te kiezen. VASCO, naast specialist in radiatoren en vloerverwarming ook in ‘Silent Ventilation’, presenteert zijn laatste nieuwigheid, ventilatie-unit D150 EP II in een nieuwe brochure (http://vasco.eu/nl-be/downloads).

De unit is geschikt voor kleinere woonoppervlakten van een groeiende markt, zoals serviceflats, studio’s en studentenkamers. Vasco biedt daarmee nu een totaalgamma om te beantwoorden aan elke bouwsituatie conform de EPB-norm van 2016. Het Vasco luchtkanalensysteem EasyFlow zorgt daarbij voor een uniek geluidsarm ventilatiesysteem in het hele aanbod en is gecertificeerd met de hoogste luchtdichtheidsklasse (klasse D).

Totaalgamma voor renovatie

Stilaan benaderen de EPB-normen voor renovatie dan ook die van nieuwbouw. Maar op het vlak van ventilatie wordt er een belangrijk onderscheid gemaakt tussen ‘renovatie’ (een verbouwing of een uitbreiding of gedeeltelijke herbouw met een beschermd volume kleiner dan 800 m3 en zonder een wooneenheid) en een ‘ingrijpende energetische renovatie’ (waarbij de technische installaties vervangen worden en minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving (na)geïsoleerd worden).

In het eerste geval, de ‘gewone renovatie’, gelden minimale toevoereisen in ruimtes waar vensters worden vervangen of toegevoegd. Vasco voorziet hier verschillende ventilatiesystemen C waarbij verse lucht naar binnen gezogen wordt via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes (leefruimtes, slaapkamers, bureaus, ...).

Bij grondige verbouwingen waarbij bouwvergunning afgeleverd wordt, of als bij een uitbreiding nieuwe ruimten worden bijgebouwd, gelden toevoereisen in de droge ruimten (woonkamer, slaapkamer, bureau ... ) en afvoereisen in de natte ruimten (badkamer, wc, was- plaats, keuken ... ). Hier is ventilatie wél verplicht en beveelt Vasco aan om een geautomatiseerde balansventilatie (systeem D) met warmterecuperatie te plaatsen zodat de aan- en afvoer van lucht volledig op elkaar wordt afgestemd. Er komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas.

*Voor bouwprojecten met stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding vanaf 1 januari 2016. Bron: http://www.energiesparen.be/epb/welkeeisen